Bra bolån- viktigt för bostadsekonomin

Att köpa sin bostad har historiskt sett varit mycket ekonomiskt fördelaktigt och kommer troligen att fortsätta vara det under en lång tid framöver. De flesta har dock inte likvida medel eller besparingar som räcker till att finansiera en hel bostad idag, utan behöver ta ett bolån.

Bolån idag har mycket låga räntor och faktiskt är det så att om man har pengar över till investeringar kan det faktiskt vara mer fördelaktigt att ta ett bolån istället för att lägga in alla sina besparingar i bostaden. En bostad är en sorts investering och det är inte säkert att bostadspriserna går upp lika mycket som pengarna som man sätter in på börsen. Dessutom behöver man sälja sin bostad om man ska få loss pengar och då behövs en ny bostad.

Oavsett om man har tänkt använda bolånet till att bara finansiera sin bostad för att bo i eller om man har tänkt öka på bolånet för att investera på börsen är det viktigt att leta upp det bolån som har lägst ränta och mest fördelaktiga villkor.

Jämför bolån på nätet.

Det är viktigt att välja den bank som kan ge bäst villkor för just det bolån som man själv har. Ett första steg är att jämföra bankernas listräntor för att se vilka banker som verkar bäst. Listräntorna är dock bara ett riktmärke för vilken ränta man som kund kan erbjudas. Det går alltid att pruta på bolånen. För att få bäst bolån bör man för det första spela ut bankerna och låta dem bjuda emot varandra. Har man en attraktiv bostad i ett bra läge med lagom belåningsgrad kan man använda det som argument för bättre ränta, då banken har större säkerhet om man vet att bostaden troligtvis kommer att behålla eller öka sitt marknadsvärde.

Fasta anställningar, bra kredithistorik och andra engagemang i banken är också sådant som kan sänka boräntan. Det gäller att räkna på helheten för att det ska löna sig att t.ex. spara hos bolånebanken bara för att få sänkt ränta.
En jämförelsetjänst på nätet kan hjälpa till att snabbt få fram jämförelser på listräntor hos olika banker så att arbetet med bättre boendeekonomi kan börja. Det finns många tusenlappar att spara som kan användas till andra, roligare saker än att betala bolåneränta.